Juba enam kui aasta tagasi selgus EMORi küsitlusest, et 67% Eesti elanikest pooldab kanepi reguleerimist sarnaselt tubakale, alkoholile ja ravimitele. Sama nõue on ka Erakonna Eestimaa Rohelised programmis.
Inimese endokannabinoidsüsteemi käsitlevate teadusuuringute hulk kasvab üha kiiremini. Samuti lisandub järjest andmeid, mis kinnitavad, et kanepipõhised ravipreparaadid leevendavad tõhusalt valu ja põletikke ning võivad isegi soodustada mõnedest haigustest paranemist.
Kehtiv kanepikeelupoliitika pole kusagil andnud soovitud tulemusi, küll aga tekitanud olukorra, kus inimestel, kes vajavad kannabinoidravi, pole tegelikult võimalik seadusega lubatud ravikanepit hankida. Just sellepärast on mitmed eesrindlikud riigid nulltolerantsist loobunud ja asunud reguleerima kanepi kasutamist meditsiinilistel eesmärkidel. Näiteks andis kanepiküsimustes konservatiivne Saksamaa tänavu heakskiidu 2017. aasta esimeses pooles jõustuvale seadusemuudatusele, mis peaks ravikanepi kättesaadavust patsientidele oluliselt parandama. Kanadas aga on ravikanep legaalne olnud juba 15 aastat.
Praegu elab juba rohkem kui kaks kolmandikku Ameerika Ühendriikide elanikkonnast piirkondades, kus kanepiravi on seadusega reguleeritud ning rohkem kui 2,5 miljonit inimest kasutab ravikanepit seadusega kooskõlas. USA 24 osariigis ja mitmetes teistes riikides on kanepi legaalne tarvitamine meditsiinilistel eesmärkidel juba pikema ajalooga ning mingeid olulisi soovimatuid kõrvalmõjusid pole see kaasa toonud. Pigem on alaealiste kanepitarvitamise määrad seejärel alanenud. USA osariikides, kus ravikanep on patsientidele kättesaadav, on vähenenud opioidipõhiste valuvaigistite ja muude retseptravimite kasutamine ja neist põhjustatud suremus, nagu ka haiguse tõttu töölt puudutud päevade hulk, mõnel pool ka kange alkoholi läbimüük ja alkoholiga seonduv liiklussuremus.
Väheoluline pole ka asjaolu, et kasvatamise, töötlemise ja kontrolli heal korraldamisel võib kanepiürdist ja sellest tehtud preparaatidest saada suurepärane eksporditoode.
Eri kanepisortide kasvatus, toodete väljatöötamine ja valmistamine aitaks oluliselt kaasa maapiirkondade elujärje parandamisele.
Mis aga kõige tähtsam — mitte kellelgi pole ei moraalset ega ka eetilist õigust keelata vähihaigele valude leevendamist.
Mitte keegi ei saa öelda reumaatiliste valudega inimesele, et temal pole õigust otsustada, mis tema valu paremini vähendab. Enamgi veel — keelata ravikanepit näiteks hulgiskleroosi, fibromüalgia, Crohni tõve või lapseea epilepsia eri vormide ravimiseks on suisa kuritegelik.
Praegune olukord on selline, et kui patsient lõpuks läbi ime retsepti saab ja apteeki läheb, siis kanepiürti ja kanepist tehtud preparaate ta ees ootamas ei leia. Ravikanepi kättesaamine on seotud pikaajalise ning väga bürokraatliku asjaajamisega.
Patsiendid ei saa oodata. Neil on vaja abi nüüd ja kohe. Ammugi ei saa patsiendid oodata seda aega, millal ühiskond mitmete poliitikute ja politseinike arvates ühe patendivaba taime kasutamiseks “valmis” saab, sest ühiskond on tegelikult kanepi meditsiiniliseks tarvitamiseks valmis juba täna.

Erakond Eestimaa Rohelised ja allakirjutanud nõuavad:
1.Kanepi kasvatamise, ürdiks ja preparaatideks töötlemise ning apteekides müümise korra väljatöötamist parimatest töötavatest eeskujudest lähtudes.
2.Kanepi teisaldamist ravimite 1. ja 4. nimekirjast 3. nimekirja ja täienduse korras  spetsiaalsete regulatsioonide loomist ravikanepi kasutamiseks, mis ei jäljendaks opioidide ja oopiumi raviotstarbelise kasutamise regulatsioone.
3.Ürdi ning preparaatide väljakirjutamisõiguse lihtsustamist, võttes eeskuju Saksamaa, USA, Iisraeli jt riikide seadustest ja planeeritavatest muudatustest.
4.Sarnaselt muudele ravimitele peavad ka kanepiürt ja kanepipreparaadid olema patsientidele retsepti alusel reaalselt ja koheselt kättesaadavad.
5.Lõpetada inimeste karistamine vaid kanepi omamise ja tarvitamise fakti põhjal.
6.Riigikogu annab Vabariigi Valitsusele ülesande välja töötada vastavad regulatsioonid hiljemalt 2017. aasta märtsiks.

Erakond Eestimaa Rohelised nimel
Aleksander Laane, EER esimees